V Karlových Varech mají hasiči společné operační středisko s městskou policií
FOTO: Hasičský záchranný sbor ČR
Karlovy Vary

Plán do budoucna je fyzická integrace všech základních složek IZS do jednoho operačního střediska  ...

KOPIS KOPIS_02 KOPIS_03 KOPIS_04 KOPIS_05 KOPIS_06 KOPIS_07 KOPIS_08 KOPIS_09 KOPIS_10 Operátoři tísňové linky i operačního střediska hasičů a městských strážníků pod jednou střechou. To se podařilo po několikaletém úsilí v Karlových Varech. V rámci projektu sloučení operačního řízení složek IZS fungují od letošního roku v jedněch prostorách operační střediska hasičů a karlovarské městské policie společně. Model jednoho centra jako první zrealizovali představitelé záchranných složek v Moravskoslezském kraji, kde funguje společné integrované bezpečností centrum s operátory z řad hasičů, policie a záchranné služby. Podle náměstka ředitele HZS Karlovarského kraje pro IZS a operační řízení Oldřicha Volfa je sloučení v Karlových Varech druhým místem v republice, kde složky IZS spolupracují v rámci operačního řízení v jednom prostoru.Myšlenka sloučení operačních středisek začala v Karlovarském kraji již v roce 2011. Na přelomu loňského a letošního roku se spustilo zkušební období fyzické integrace operačního střediska hasičů, kde je zároveň i Telefonní centrum tísňového volání linky 112, a operačního střediska karlovarské městské policie s tísňovou linkou 156. Plán do budoucna je fyzické sloučení i operátorů dalších složek IZS, především operátorů záchranné služby a Policie ČR, ale například i možnost zapojení do centrálního řízení i dalších městských policií. Tuto myšlenku prosazuje nejen HZS, ale například i představitelé Karlovarského kraje, jak deklaroval náměstek hejtmana Petr Kubis.Společné operační středisko má zefektivnit práci operátorů, zrychlit přenos informací a především zrychlit samotný rozhodovací proces při řešení mimořádných událostí, na kterém se podílí zpravidla více složek IZS najednou.S využitím projektu Integrovaného operačního programu z peněz EU byla na operačním středisku provedena v letech 2010 – 2015 mimo jiné modernizace informačních systémů, které propojily jednotlivá operační střediska základních složek IZS. V dalším plánovaném kroku je fyzická integrace operátorů v jednom centrálním středisku. Pro tuto myšlenku dle slov náměstka hejtmana Petra Kubise chce kraj zpracovat studii jednotného operačního střediska IZS v kraji a následně hledat možnosti financování.          

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru