Při návštěvě ukradla známému platební kartu, vybrala z ní 80 tisíc
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Karlovy Vary

Sokolovsko - Policisté z obvodního oddělení Horní Slavkov sdělili podezření ze spáchání přečinů neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež dvaadvacetileté cizince.

Žena měla v měsíci únoru a březnu chodit v Horním Slavkově na návštěvy ke svému známému. Během jedné z návštěv pak měla poškozenému odcizit z bundy platební kartu a tou vybrat postupně finanční hotovost kolem 80 tisíc korun. Cizince se výběry z bankomatů podařily pro to, že poškozený měl u platební karty uložen lístek, na kterém byl PIN kód napsaný. V případě prokázání viny hrozí dvaadvacetileté ženě trest odnětí svobody až na pět let.

Pozor na PIN kódy

Užívání bankomatů se v posledních letech stalo téměř rutinní záležitostí, ale bezpečnostní pravidla se leckdy opomíjí. Přestože některé peněžní ús tavy již zavádějí čipové karty, ne všichni z nás s nimi umí zacházet. Hlavní starost o bezpečí zůstává stále na lidech. Přestože je každá bezpečnostní technologie napadnutelná, pokud občané dodržují jednoduchá pravidla, lze služeb bankomatů užívat snadno a pohodlně. Na bankomaty není třeba zanevřít.

Jedním z nejdůležitějších ochranných prvků je PIN kod. Ne každý si však zapamatuje ten, který mu byl přidělen. Pak si mnohý z nás píše PIN do peněženky a tím usnadňuje krádež zlodějům. Není již výjimkou, aby si občan mohl změnit PIN ve svém peněžním ústavu v případě, že si ho nemůže zapamatovat, nebo že má podezření z toho, že při zadávání kodu byl sledován další osobou, někým druhým. Změnit PIN kod je jednoduché, stačí zadat ten původní a v nabídce Služby zvolit Změnu PIN. Nový kod by měl být hned po provedení změny platný. Určitě je to jeden z nejbezpečnějších praktik proti zlodějům, nebo proti zneužití. Někdy i vlastními členy rodiny. Při kapesních krádežích, kterých bylo za devět měsíců víc než 130, se obyčejně zloději zmocní nejen peněz, osobních dokladů ale i platebních karet svých obětí.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru