V mletém mase z Lidlu našli salmonelu!
3x Foto zdroj: www.potravinynapranyri.cz
Karlovy Vary

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v obchodním řetězci Lidl potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté vepřové maso, které je původem z Belgie, výrobce je z Česka.

Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie rodu Salmonella sp., která způsobuje onemocnění salmonelózu, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.

O výsledcích kontroly informoval tento týden web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz.
Jednalo se o 100% vepřové mleté maso. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorek byl odebrán 11. června, maso mělo použitelnost do 14. června letošního roku.

Jak se vyhnout salmonele

Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.

Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.

2709maso2

2809maso1

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru