FOTO: Kriminálka obvinila čtyři muže z pytláctví. Jeden rozdával lidem maso z medvěda
Případ pytláctví na Chebsku. 4x foto zdroj: Policie ČR
Karlovy Vary

Chebsko - Chebští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř osob z Chebska ve věku 30, 32, 52 a 56 let. Nejmladší z této čtveřice osob byl kriminalisty obviněn ze spáchání přečinů neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, nedovoleného ozbrojování a pytláctví.

Dvaatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování a pytláctví. Dvaapadesátiletého muže kriminalisté obvinili ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Šestapadesátiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinů nedovoleného ozbrojování a pytláctví.

Třicetiletý muž měl na přelomu roku 2020 a 2021 na několika místech na Chebsku přechovávat kadáver medvěda hnědého, kterého si měl opatřit ulovením v zahraničí, a to i přesto, že si byl vědom toho, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu nebo exemplář přímo ohrožený vyhubením nebo vyhynutím. Maso z tohoto živočicha měl užívat pro svou potřebu či ho rozdávat různých osobám. Dále měl v lednu letošního roku s několika dalšími osobami několikrát v rámci honitby ulovit bobra evropského, který je taktéž chráněným druhem. Toho měl následně předat obviněnému dvaašedesátiletému muži k preparaci.

1304chebsko3

Od listopadu roku 2021 do dubna letošního roku měl třicetiletý muž organizovat lov různé zvěře na pronajatých honebních plochách na Chebsku či Tachovsku. Při těchto lovech měl jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu v několika případech poskytnout obviněnému dvaatřicetiletému muži, který není držitelem zbrojního průkazu, svou loveckou zbraň. S tou měl následně dvaatřicetiletý muž neoprávněně ulovit několik kusů zvěře. Kromě toho měl třicetiletý muž v místě svého bydliště přechovávat exempláře například kalouse ušatého, lebku, kůži či hlavu bobra evropského.

1304chebsko2

Dvaatřicetiletý obviněný muž měl na různých honebních plochách takto bez řádného povolení k lovu v několika desítkách případů ulovit zastřelením pomocí zbraní, které mu byly neoprávněně poskytnuty obviněnými muži, několik kusů jelení, černé a dančí zvěře. Ulovená zvěř byla vždy předána třicetiletému obviněnému muži k dalšímu zpracování.

Dvaapadesátiletý obviněný muž měl přebírat ulovenou zvěř s vědomím toho, že se jedná o jedince zvláště chráněného druhu nebo exemplář přímo ohrožený vyhubením nebo vyhynutím, k preparaci, kterou následně prováděl v místě svého bydliště. Takto měl učinit v několika případech, kdy se jednalo například o exempláře bobra evropského, ale například i jestřába lesního či vlka nebo medvěda hnědého.

Šestapadesátiletý obviněný muž měl jako držitel loveckého lístku a zbrojního průkazu od konce roku 2021 do poloviny února roku 2022 v téměř desítce případů půjčit svou loveckou zbraň dvaatřicetiletému muži, který s ní poté neoprávněně lovil a ulovil zvěř.

Při následných domovních prohlídkách i prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili několik desítek exemplářů různých živočichů, ale také například několik kusů nábojů do různých zbraní.

1304chebsko4

V případě prokázání viny hrozí třicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let. Dvaapadesátiletému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na tři roky. Zbylé dvojici mužů hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru