FOTO: Rekonstrukce mateřské školy v Aši odhalila skryté závady
Foto: město Aš
Karlovy Vary

Aš - V Aši už několik měsíců (od konce května) probíhá celková rekonstrukce interiéru mateřské školy v ulici Neumannova. Projektová dokumentace tu řeší jiné dispozice, novou elektroinstalaci, vodovod, kanalizaci, nové plynové kotle, úpravu systému vytápění, vzduchotechniku s rekuperací vzduchu, nádrž na zachycení dešťové vody s jejím využitím na školní zahradě, fotovoltaické panely na střeše, střešní krytinu a stínící zařízení oken. Součástí této investiční akce je také nové zázemí mateřské školy – kuchyně, prádelna, včetně příslušejících prostor, obnova výdejních kuchyněk každého oddělení, a také stavba kuchyňského výtahu.

Jak už to u starších objektů bývá, rekonstrukční práce se neobejdou bez překvapení.

Kanalizace - z důvodu havarijního stavu vnitřní ležaté kanalizace pod podlahou bude tato vyměněna v téměř celém rozsahu stavby. Budou opraveny i venkovní šachty z důvodu poškození a špatného odtoku splašků.

Ústřední vytápění - kompletní výměna celého systému vytápění včetně kotlů a otopných těles - původně bylo uvažováno pouze o částečné rekonstrukci.

Podlahy - při odstraňování stávajících podlahových krytin dle projektové dokumentace (PVC krytina, keramická dlažba) dochází ve všech podlažích k rozpadu podkladní betonové mazaniny, na níž je krytina položena. Vzhledem k špatnému stavu mazaniny je nezbytné provést její odstranění a nahrazení novou, vč. doplnění ležaté hydroizolační vrstvy asfaltovými pásy. Po demontáži podlahové krytiny v 1. NP byl zjištěn významný pokles podlahové konstrukce. Provedenou sondáží bylo navíc zjištěno, že pod konstrukcí podlahy se nachází technologický kanál, v němž je uloženo páteřní ocelové potrubí topení. Dále bylo zjištěno, že technologický kanál je poškozen vlivem dlouhodobého zatékání dešťové vody z venkovní nefunkční uliční vpusti. Jedná se o havarijní stav, kdy bude kanál v celé délce rozebrán a zasypán. Současně bude provedena nová betonová mazanina podlahové konstrukce, která je degradovaná vlivem poklesu podlahy.

Rekonstrukci provádí společnost RMC Stavby, s.r.o. Cheb, která uspěla ve výběrovém řízení, v konkurenci dalších tří uchazečů s cenou 36,9 miliónu korun.

Ukončení stavby je dle smlouvy o dílo stanoveno na 18. listopad 2022. Uvedené vícepráce si ale vyžádají posunutí termínu dokončení stavby z důvodu dodržení technologických postupů. Dodatek ke smlouvě o dílo se seznamem víceprací, včetně nového termínu dokončení díla, bude ke schválení předložen na nejbližší schůzi rady města.

Objekt mateřské školy v Neumannově ulici je z roku 1977 a dosud neprošel zásadnější modernizací. V roce 2014 bylo provedeno zateplení pláště budovy. Kapacita školy je 100 dětí. Po dobu rekonstrukce je mateřská škola přestěhována do náhradních prostor v areálu gymnázia.

Na rekonstrukci město získalo dotaci z Operačního programu životní prostředí v celkové výši cca 3 milióny korun, které se použijí na nové plynové kotle, fotovoltaickou elektrárnu a odvětrání kuchyně a tříd s rekuperací.

FOTO

1210skolka3

1210skolka4

1210skolka5

1210skolka6

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru