CHYSTÁ SE: Chcete vědět, jak rozpoznat falešná díla od originálů? Vše se dozvíte na přednášce forenzní specialistky
Foto: Muzeum Karlovy Vary
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V návaznosti na aktuální výstavu o padělatelích připravilo Muzeum Karlovy Vary tři přednášky. První z nich „Originál, nebo falzum“ přenese zájemce do světa forenzní laboratoře, kde na základě vědeckých analýz budou postupně odhalována falza obrazů českých autorů, která se vyskytla na českém trhu s uměleckými předměty.


Přednášející Ivana Turková z Kriminalistického ústavu Policie ČR, oddělení chemie a fyziky přítomné seznámí s postupy, jakými dochází k rozkrývání praktik prodejců sporných uměleckých děl a představí ukončené kauzy, které byly díky špičkové instrumentální technice a zkušenostem znalců vyřešeny.

Nová umělecká díla jsou vždy vítaným přírůstkem kolekcí nejen sbírkotvorných institucí, ale i soukromých sběratelů. Kromě estetického doplňku interiéru mohou být také dobrou finanční investicí. Na českém trhu se častěji objevují sporná umělecká díla předních českých autorů zejména z období 20. století, zatímco falza starších mistrů jsou spíše vzácnější. Spory o autentičnost obrazu a velké soudní procesy ukázaly, že expertizní posudky i některých uznávaných autorit, opřené o posouzení „estetičnosti“ nebo jen „rukopisu“ díla, které mohou být do jisté míry subjektivní, ještě nemusí být vždy zárukou správného závěru.

Přednáška proběhne ve čtvrtek 27. 7. 2023 od 17 hodin v Muzeu Karlovy Vary. Bližší informace naleznete na webu muzea.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru