Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Soutěž Vesnice roku je v plném proudu. Pro Karlovarský kraj je tento ročník výjimečný zejména proto, že se do něj přihlásilo z celkového počtu 125 obcí 22 těch, které splňují stanovené podmínky. Jedná se o nejvyšší počet přihlášených obcí ze všech krajů v tomto ročníku a třetí nejvyšší počet v Karlovarském kraji od roku 2002, kdy se do soutěže Karlovarský kraj zapojil.

„Vesnice roku je soutěží, ve které mohou obce představit své snažení v mnoha kategoriích a být za svůj aktivní přístup odměněny. Ať už se jedná o úroveň společenského života, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, vybavenost a infrastrukturu, péči o zeleň a krajinu, činnost mládeže, spolupráci se zemědělským subjektem, moderní knihovnictví a informační služby, rozvoj lidových tradic, květinovou výzdobu a další, je evidentní, že možnosti ocenění jsou opravdu velmi široké. Jsem proto velmi rád, že se do letošního ročníku přihlásil rekordní počet obcí. Díky tomu bude náš kraj představen v celé své kráse a já osobně se již nyní těším na výsledky. Všem přihlášeným obcím držím palce,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Cílem soutěže Vesnice roku je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova. Mezi přihlášenými obcemi z Karlovarského kraje jsou: Březová (KV), Děpoltovice, Doupovské Hradiště, Hájek, Hazlov, Jindřichovice, Josefov, Krásné Údolí, Krásno, Křižovatka, Kyselka, Lipová, Ovesné Kladruby, Podhradí, Pomezí nad Ohří, Rotava, Stará Voda, Stříbrná, Těšovice, Trstěnice, Velký Luh a Žlutice. V moha případech se jedná již o pravidelně přihlašované obce. V letošním ročníku jsou nováčky soutěže obce Stříbrná, Jindřichovice, Rotava, Lipová, Velký Luh a Žlutice.           

Kromě plně digitalizovaných přihlášek a nových webových stránek přináší letošní ročník ještě další změnu, jíž je navýšení finanční odměny formou dotace za ocenění v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. To se týká prvního, druhého a třetího místa v celostátním kole a také zlaté, bílé a modré stuhy v kole krajském. Částky jsou navýšené zhruba o 20 až 30 procent oproti minulému ročníku.

Pro krajské kolo je novinkou i ocenění fialová stuha. Ta bude udělena obci za využívání nových technologických nástrojů a inovativních přístupů. S oceněním se pojí také dotace ve výši 300 tisíc korun od Ministerstva pro místní rozvoj a 100 tisíc korun jako dar od Karlovarského kraje.

Soutěžní klání se koná ve dvou kolech – krajském a celostátním. Přihlášené obce budou hodnoceny nejprve v krajském kole, kdy je postupně navštíví jedenáctičlenná hodnotitelská komise. Vítěznou obec budeme znát dne 21. 5. ve večerních hodinách. Zástupci dalších oceněných obcí pak převezmou stuhy odpovídajících barev a další ceny na slavnostním vyhlášení výsledků. To se uskuteční dne 24. 7. v obci, která se stane vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku. Celostátní kolo se následně uskuteční během prvního týdne v září. Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen 21. září v Uherském Hradišti, tedy v kraji vítězné obce z předchozího roku. 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru