Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Ještě před začátkem nového školního roku se v prostorách krajského úřadu sešli školní metodici prevence a další pedagogičtí pracovníci, aby načerpali informace o aktuálních tématech z oblasti prevence závislostí a kyberbezpečnosti. Seminářem provázely krajská protidrogová koordinátorka a manažerka prevence kriminality pro Karlovarský kraj z odboru bezpečnosti a krizového řízení.

Situace v oblasti rizikového chování dětí a mládeže je velice proměnlivá, závisí na trendech a fenoménech moderní doby. V posledních letech lze pozorovat bouřlivý vývoj, zejména pak v oblasti nových návykových látek. Odbor bezpečnosti a krizového řízení proto usiluje o zvyšování odbornosti a kvalifikace metodiků prevence. Průběžně a systematicky je školí i po splnění jejich základního specializačního vzdělávání, díky tomu odborní pracovníci budou schopni pružně a s jistotou reagovat i na nové výzvy.

Cílem neformálního setkání bylo informovat o nových trendech v oblasti návykových látek a zejména o související legislativě. Jaké jsou možnosti školy při výskytu návykových látek ve školách? Smí škola žáky testovat na přítomnost návykových látek či alkoholu? Co s dětmi, které užívají návykové látky v těsné blízkosti školy? Co když přijde žák do školy pod vlivem návykové látky? Kdy má škola už volat policii? Kde a jak začít s prevencí kriminality ve škole? Existuje také nevhodná prevence? Na tyto a další otázky odpověděly účastníkům Martina Valentová, krajská protidrogová koordinátorka a Tereza Pásková, manažerka prevence kriminality pro Karlovarský kraj.

Informační seminář se setkal ze strany metodiků s velkým zájmem, zúčastnilo se jej přes 75 zástupců škol a školských zařízení z regionu. Kromě informační hodnoty byl seminář také skvělou příležitostí ke společnému setkání, síťování a sdílení příkladů dobré i méně dobré praxe z činností školního metodika prevence. Zároveň poskytl důležitý základ k vytvoření prostoru pro další možnou spolupráci, koordinaci a podporu školních metodiků prevence ze strany Karlovarského kraje.

Materiály ze semináře budou ke stažení na Bezpečnostním portálu Karlovarského kraje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru