Při špatné manipulaci může vzniknout pořádný požár. Foto: HZS Karlovarského kraje
Karlovy Vary

V posledních dnech hasiči zaznamenali několik požárů, jejichž příčinou byla neopatrnost při činnostech včelaření nebo při likvidaci vosích hnízd. Pro odstranění hnízd se běžně používají dostupné spreje. Likvidovat hmyz má účinná látka ve spreji, nikdy není možné používat tyto spreje zároveň jako zdroj pro tepelný účinek. Lidově řečeno, pokud použiji sprej a zapalovač, abych vytvořil něco jako plamenomet, tak riskuji nejen zranění, ale i vznik požáru.

 

Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje tak upozorňuje osoby, manipulující se spreji na likvidaci vos či jiného hmyzu, že při této činnosti není možné používat otevřeného zdroje zapálení ve smyslu zápalky či zapalovače. Toto upozornění je uvedeno rovněž na samotné nádobě spreje. Tento způsob použití je potvrzenou příčinou u několika požárů v poslední době, kdy se oheň rozšířil například do střešní konstrukce. Zároveň nastalo období zaléčování včelích úlů a jejich součástí. Jednou z metod je síření pomocí sirných knotů či sirných svící. Jedná se o činnost s otevřeným zdrojem zapálení.

"I v tomto případě upozorňujeme včelaře na dodržování základních podmínek požární bezpečnosti při těchto činnostech, především dostatečného dozoru. I tato činnost stála za vznik požáru v rodinném domě," varují hasiči z Karlovarského kraje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru