Severozápadní nároží bývalé sýpky s vestavbou jámy na hašení vápna. Foto: město Cheb
Karlovy Vary

Cheb - Z důvodu rekonstrukce vnitrobloku ulic Dlouhá a Hradební probíhá v ploše plánované stavby předstihový záchranný archeologický výzkum realizovaný Muzeem Cheb, p. o. Karlovarského kraje.

Dnešní vnitrobloky slouží především jako víceúčelové plochy, hřiště, parkoviště a příležitostně i místa setkávání. Avšak ani ne před osmdesáti lety vypadaly zcela jinak. Dnešní velká jednotná prostranství byla rozdělena řadou budov, obytných, skladovacích a výrobních, na množství malých dvorků, dvorečků i zahrádek. Nejinak tomu bylo v právě zkoumaném vnitrobloku. Původní zástavba v těchto místech začala vznikat již ve středověku, a to ve 13. a 14. století. Následně byly budovy různě přestavovány, měnily podobu, půdorys i funkce. Jejich historická pouť pak byla ukončena na přelomu 50. a 60. let 20. století v tzv. asanaci, kdy byly zbourány poslední zbytky zástavby vnitrobloků.

Realizovaný záchranný archeologický výzkum má za úkol odhalit zbytky veškeré historické zástavby, které jsou v prostorové kolizi s nově zamýšlenou infrastrukturou, a to především inženýrskými sítěmi, ale třeba taktéž podzemními kontejnery. Tyto fragmenty je nutné zdokumentovat, datovat a zařadit do sídelního kontextu města Chebu. Po jejich dokumentaci je plocha vyčištěna pro potřeby stavebních prací.

Aktuálně probíhá archeologický výzkum v prostoru budoucích podzemních kontejnerů a retenčního boxu v ploše pro mnohé známým bývalými městskými garážemi. Tento výzkum částečně odkryl dvě budovy, a to jednak bývalou sýpku s žentourovými mlýny (na mapě stabilního katastru označena jako budova č. 251) a podzemní prostory bývalého obytného domu na západ od ní. Počátky obou budov lze datovat do 14. století s tím, že se do nich samozřejmě vepsal veškerý mladší vývoj vnitrobloku. Kupříkladu do podlahy sýpky byla v moderní době (19. až 20. století) vykopána a vyzděna jáma na hašení vápna, či do sklepa obytné budovy byla vezděna šupnou na uhlí. Relativně četným a zajímavým nálezem byly kamenné koule pravděpodobně pocházející z protější budovy, která je dodnes nazývaná zbrojnicí.

FOTO:

Sklep pod obytným domem. Foto: Město Cheb

Průchod mezi sklepními prostory, ve stěně patrná osvětlovací nika. Foto: Město Cheb

Původní vstup do sklepních prostor. Foto: Město Cheb

Kamenné koule různých rozměrů pocházející z městské zbrojnice. Foto: Město Cheb

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru