Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - „Staráme se o zoubky“, tak zní název pilotního a vůbec prvního preventivního programu spuštěného Karlovarským krajem ve spolupráci s vybranými zubními lékaři a dentálními hygienistkami, a to se souhlasem Oblastní stomatologické komory Karlovarského kraje. Jeho cílem je vzdělávání žáků prvních a druhých tříd základních škol v oblasti dentální hygieny a vnímání důležitosti zubní prevence. Projekt odstartoval s novým školním rokem, zatím se jej zúčastnilo pět základních škol.  

„Projekt odboru zdravotnictví reaguje na nízké povědomí dětí o správné péči o vlastní chrup a zároveň se je snaží také zbavit strachu z návštěvy u zubních lékařů. Proto přímo do tříd přicházejí zubaři a dentální hygienistky a zábavnou formou pomocí cvičení a her učí děti správné technice čištění zubů a zásadám dentální hygieny. Projekt byl spuštěn s novým školním rokem a jednotlivé týmy již mají za sebou první ze čtyř návštěv na základních školách v Chodově, Útvině, Toužimi a Dalovicích. Projekt považuji za velmi dobře připravený a přínosný. Myslím, že mnohé děti teprve právě v rámci projektu zjišťují, jak mají vlastně správně pečovat o své zuby, což považuji za naprosto zásadní a důležité z hlediska prevence,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Žáci prvních a druhých tříd se během jednotlivých hodin projektu učí, jak pečovat o svůj chrup a ústní dutinu, správně rozlišovat potraviny podle dopadu na tvorbu zubního kazu, správnou techniku čištění zubů, a to za použití dentálních pomůcek. Zjišťují také, jak a proč se tvoří zubní kaz a pomocí ukázek modelů a nástrojů se připravují na návštěvu u zubaře nebo dentální hygienistky.         

Do projektu „Staráme se o zoubky“ je pro školní rok 2024/2025 zapojeno 24 škol napříč krajem. V rámci prvních z celkem čtyř hodin se žáci v Chodově, Útvině, Toužimi a Dalovicích seznámili s funkcí zubů, jejich významu a nechyběly informace ani o bakteriích, jež se v ústech nacházejí nebo také s vlivem výživy na kvality chrupu. Veškeré aktivity jsou realizovány formou her a pohádek. Nechybělo ani procvičování čištění zubů za odborného dohledu. Žáci, kteří se hodiny účastnili, získali tematicky zaměřené edukativní materiály a kalendář, v němž si mohou po pečlivém vyčištění zubů vybarvit jeden ze zoubků. Všechny tyto materiály byly vytvořeny odborem zdravotnictví krajského úřadu. V rámci dalších projektových hodin čeká na prvňáky a druháky opakování z předchozí hodiny a bude je čekat například divadlo na téma správné techniky čištění zubů a dozvědí se také informace o výběru zubních kartáčků, floridaci, nebo základní stavbě zubu. To vše opět zábavnou a hravou formou.

Do konce měsíce září navštíví týmy ještě Střední školu, základní školu a mateřskou školu v Kralicích, Základní školu v Nejdku, Základní školu Rokycanova v Sokolově, 4. základní školu v Chebu a Základní školu v Královském Poříčí. V následujících měsících navštíví i další školy zapojené do projektu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru