Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Mariánské Lázně - První říjnovou neděli provoní Mariánské Lázně typická podzimní vůně. S tou je neodmyslitelně spjat Lázeňský festival jablek, který se uskuteční 6. října 2024 od 10 hodin na Ferdinandově kolonádě. Dvanáctý ročník akce nabídne tradiční aktivity jako soutěž o nejchutnější jablečný moučník, hlasování o nejkrásnější jablko, výstavy, jarmark plný regionálních produktů nebo výtvarnou soutěž pro nejmenší návštěvníky. Akci pořádá Karlovarský kraj společně s Agenturou ochrany krajiny ČR, Správou Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a přispěním města Mariánské Lázně.

„Opět po roce bych velmi rád pozval všechny místní i přespolní na akci, kterou odstartujeme podzimní období a jež se během let stala velmi oblíbenou a hojně navštěvovanou. Kvůli generální opravě Zpívající fontány se festival přesune z hlavní mariánskolázeňské kolonády na Ferdinandovu, ale věřím, že to na atmosféru a hladký průběh nebude mít žádný vliv. Společně oslavíme 50. výročí vzniku Slavkovského lesa, zatím největší chráněné krajinné oblasti na území Karlovarského kraje, a vyhlásíme výsledky ankety Zelená hvězda, kterou udělujeme významným počinům v oblasti životního prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Vítězem letošního třetího ročníku Zelená hvězda Karlovarského kraje se stal spolek Alauda Sedlec z. s. za projekt Modráskova louka. Spolek se na loukách v oblasti Sedlece stará o kultivaci prostředí tak, aby byla ochráněna populace ohrožených druhů motýlů modráska bahenního a modráska očkovaného. Kromě ocenění získá spolek také finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun.

V rámci ankety budou udělena další tři zvláštní ocenění, a to společnosti Synthomer a. s. za inovativní přístup v oblasti ekologie díky spuštění pilotního projektu zaměřeného na přeměnu technologických odpadních vod v čistou vodu a možnost jejího vrácení zpět do přírody. Za mimořádný přínos ve vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany přírody patří uznání pánům Jiřímu Brabcovi za organizaci cyklu exkurzí a přednášek Pojďte s námi do přírody, kdy dlouhá léta vzdělává širokou veřejnost v oblasti ochrany krajiny, a Jiřímu Hejkalovi za dlouholetou organizaci seminářů o ochraně přírody a krajiny Kraslicka a vydávání periodika Přírodou Kraslicka.

Dalšími partnery festivalu jsou Český zahrádkářský svaz, Ensana Mariánské Lázně – Ensana Health Spa Hotels, Hotelová škola Mariánské Lázně, Ekologické centrum Meluzína RC AB, Technický a dopravní servis, s.r.o. Mariánské Lázně, spolek Genové sady Tachovska.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru