Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - S podporou kraje vznikne unikátní Fotografický atlas rostlin České republiky. Bude to první kompletní fotografický atlas české flóry obsahující přes 3000 rostlin včetně jejich důležitých určovacích znaků. Na zpracování a vydání publikace byl schválen finanční dar ve výši 50 000 korun.

„Během našeho posledního zasedání jsme s kolegy radními schválili mimo jiné také finanční podporu spolku Fotografující botanici, kteří připravují Fotografický atlas rostlin České republiky. Knih s podobným zaměřením už sice vyšlo několik, ale žádná z nich nebyla úplná. Vždy obsahovaly kolem jednoho tisíce rostlin, tato popíše až trojnásobek. Navíc na ni naváže také mobilní aplikace a atlas tak poslouží nejen profesionálům, českým i zahraničním botanikům, ale pomůže s osvětou v oblasti botaniky mezi laickou veřejnost a mládež, což je skvělé,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Publikace obsáhne všechny původní druhy, běžně se vyskytující nepůvodní druhy, nejvýznamnější křížence, poddruhy a variety. Z pěstovaných rostlin budou zařazeny velmi často pěstované nebo běžně zplaňující. Většina druhů bude zachycena pomocí několika fotografií, na kterých budou detaily a určovací znaky.

Spolek Fotografující botanici zastřešuje editory knihy, kteří jsou dlouholetými zaměstnanci několika botanických institucí, např. Katedry botaniky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity v Brně a Katedry zoologie České zemědělské univerzity v Praze. Na vzniku knihy se současně podílí více než 100 fotografů. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru