Foto: Magistrát Karlovy Vary
Karlovy Vary

V Karlových Varech začala v pondělí výuka bakalářského profesního studijního programu Kinantropologie - wellness specialista. 

Po čtyřech letech od prvotního záměru se podařilo dosáhnout akreditace tohoto studijního oboru na Západočeské univerzitě. Výuku zajišťuje Faulta pedagogická a její Centrum tělesné výchovy a sportu. Studující se seznámí se základními biomedicínskými disciplínami, jako jsou anatomie a fyziologie, a především získají znalosti z věd o pohybu člověka. Absolventi budou schopni posílit služby dostupné při komplexní lázeňské péči v regionu, klientům mohou nabídnout preventivní péči nejen ohledně pohybového aparátu, ale třeba i potravní intervenci. Pracovat budou především s individuálními klienty nebo malými skupinami. 

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Lávička poděkoval městu a kraji za podporu projektu, kdy město poskytuje zrekonstruované prostory v objektu bývalé školy na nábřeží Jana Palacha, a kraj hradí energie a služby, podobně jako v pobočce ZČU v Chebu, která se věnuje kvalifikaci učitelů prvních stupňů základních škol. Rektor zdůraznil, že univerzita se tím snaží dostát svému názvu Západočeská, poskytuje vzdělání nejen v Plzeňském, ale i Karlovarském kraji. 

Děkan Fakulty pedagogické ZČU Pavel Mentlík zdůraznil, že program Kinantropologie je profesní, tedy zahrnuje také nemalou část praktické výuky, minimálně 100 hodin praxe za semestr, na čemž budou spolupracovat lázeňská a zdravotnická zařízení v kraji. Do prvního ročníku nyní nastoupilo 22 studentů, ale očekává, že příští rok budou přijímací řízení už v obvyklém termínu a zájem studentů se tak ještě zvětší. Program je koncipován na 30 studentů v ročníku, celkem tak může bakalářský obor studovat až 90 studentů zároveň. Uvedl, že už si poznamenal do kalendáře datum promoce za tři roky, kdy bude moci předat diplomy prvním karlovarským absolventům. 

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová připomněla, že město usilovalo o otevření plnohodnotného studijního oboru veřejné vysoké školy minimálně posledních šest let a přivítala spolupráci všech zúčastněných, která umožnila vrátit studijní ruch do objektu bývalé školy. Zmínila také, že ke studentům kinantropologie se zde od příštího roku přidají i další studenti, a to ze soukromé školy Trivis. 

Hejtman Petr Kulhánek vyzdvihl způsob, kterým byl nový studijní obor vytvořen - totiž přímo na poptávku a na míru zaměstnavatelům v Karlovarském kraji, především poskytovatelům lázeňských a zdravotních služeb, kteří jednak poskytnou součinnost při výuce, ale také mohou nabídnout absolventům odpovídající uplatnění. 

Jedna z garantek a vyučujících nového oboru, Věra Knappová z Centra tělesné výchovy a sportu FPE ZČU, přiblížila kompetence, které absolventi studiem získají, a jak je mohou využít poskytovatelé služeb v regionu. Vzápětí informovala přítomné studenty o provozních podrobnostech studia, seznámila je s prostory, kde se budou vzdělávat. Ostrá výuka začala 1. října.   

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru