Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Krajské zdravotnictví je na tom podobně jako v jiných okrajových částech republiky. Lidé obtížně hledají zubaře, pediatry, praktiky a ambulantní speciality, stávající lékaři stárnou a noví dávají přednost jiným lokalitám než pohraničí. Navíc v regionu je třeba se vypořádat v tomto ohledu nevýhodnou polohou v blízkosti ekonomicky silnějšího Německa. 

Situace určitě není ideální. Postupnými opatřeními se ji ale daří zlepšovat a první výsledky jsou už vidět. Personální situace v krajských nemocnicích je stabilizovaná, opět začala fungovat zubní pohotovost ve všedních dnech a nově se otevřela onkologická ambulance, která je předstupněm budoucího plnohodnotného centra. A k tomu téměř stovka absolventů medicíny, kteří se vrátí do kraje a posílí kapacity v nemocnicích nebo si otevřou vlastní lékařské praxe.

Nejštědřejší balíček benefitů v Česku

Nově příchozí lékař může v součtu všech výhod dosáhnout až na jednotky milionů korun, medik za každý rok na fakultě získá díky stipendiu 150 000 korun, výměnou za to, že zde po studiích bude ordinovat.

Zájem o ně je obrovský. Studentům všeobecného a zubního lékařství v roce 2024 kraj vyplatil 15 milionů korun, o pět milionů víc než v předchozím roce, kdy došlo k zásadnímu navýšení stipendií. K návratu do kraje se prozatím zavázalo 95 studentů, z toho 25 budoucích zubařů. Podpora od kraje, ač ne peněžní, přitom začíná už na středních školách. Díky projektu Medikem na gymplu, se v současné době připravuje na přijímací zkoušky 30 gymnazistů, aby zvýšili své šance na přijetí.

Náš systém podpory necílí pouze na vysokoškoláky, ale také na čerstvé absolventy bez atestace, lékaře s atestací i ty nejzkušenější nad 65 let. Kompletní přehled výhod je k dispozici na webu.

Náborové příspěvky přilákaly od roku 2018 do regionálních zdravotnických zařízení celkem 201 lékařů, sester a dalších zdravotních pracovníků. Navíc osm z deseti zdravotníků zůstává v kraji natrvalo i po vypršení tříleté vázací doby. Mezi nově příchozími je i Vojtěch Danihel, praktik z Perninku, přezdívaný Doktor z hor nebo zubař z Ostrova Miroslav Dušek. Ve své ordinaci, na jejíž vybavení přispěl mimojiné kraj částkou jeden milion korun, zajišťuje ve vybraných dnech zubní pohotovost.

Nová moderní oddělení s vysokým standardem

Kromě podpory stávajících i budoucích lékařů a sester probíhají také velké investice do zdravotnické infrastruktury. 

Areál Karlovarské krajské nemocnice prochází postupnou proměnou, kterou zastřešuje projekt Generel KKN. V nedávné době se podařilo zrekonstruovat ortopedické oddělení a ve vylepšených prostorách se špičkovým vybavením funguje transfuzní oddělení. V docházkové vzdálenosti od areálu nemocnice vznikne bytový dům pro další zaměstnance a do konce roku by pak měly být dokončené úpravy na heliportu. 

Nemocnice v Ostrově otevřela nové oddělení následné intenzivní péče. To se řadí nejen mezi nejmodernější pracoviště svého druhu v Česku, ale je i jedno z největších. Zároveň tuto službu poskytuje jako jediné na území kraje.

Větší komfort pro pacienty i personál zajistila rekonstrukce oddělení následné péče v Nemocnici Sokolov. K tomu ji čeká výstavba urgentního příjmu v režimu trvalé dostupnosti 24 hodin denně po 7 dní v týdnu.

Nedílnou součástí systému zdravotnické péče je také krajská zdravotnická záchranná služba. Její technické zabezpečení, včetně vozového parku, se pravidelně obnovuje a jen v letošním roce získala 13 nových vozidel.

Vlastní letecká záchranná služba na dosah

Karlovarský kraj jako jediný v republice nemá vlastní leteckou záchrannou službu (LZS). Dvě třetiny regionu nejsou pokryty v doletové zákonem stanovené době a v případě krize létají vrtulníky ze sousedních krajů Ústeckého a Plzeňského. To se má ale brzo změnit.  Ministerstvo zdravotnictví totiž podpořilo návrh na její zřízení a zahrnulo ji do celorepublikové koncepce všech LZS. Pokud to vláda schválí, LZS začne od roku 2026. Základnu by měla mít na karlovarském letišti.

Lepší, než si myslíme…

Data dlouhodobě ukazují, že v Karlovarském kraji se výrazně rozchází veřejné mínění s kvalitou života. Máme tendenci vnímat realitu podstatně hůř, než jaká doopravdy je. To platí pro téměř pro všechny oblasti od zdravotnictví, vzdělávání, dopravu, přes sociální oblast, podnikání až po kulturu a další.

Víme, že život tady není vždycky lehký a často člověk potřebuje i velké odhodlání. Objektivně se tu ale žije lépe, než si myslíme. A přesně na to chceme pomocí kampaně se stejným názvem upozornit a ukázat, že se spousta věcí za poslední dobu podařila. Více informací o kampani si můžete přečíst v úvodním článku

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru