Štola. Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Sokolov - Pokud hledáte aktivity pro nadcházející víkend, máme pro vás dva zajímavé tipy. V případě nepřízně počasí můžete navštívit důl Jeroným nedaleko Sokolova nebo štolu č. 1 v Jáchymově. S příchodem listopadu zde totiž končí turistická sezóna a obě památky, které jsou ve správě Muzea Sokolov, se ukládají k zimnímu spánku. Tak vyrazte za poznáním naší hornické minulosti.

Krušnohorské město Jáchymov se do historie zapsalo nejenom díky lázeňství, ale především díky hornictví. Největší vzestup zažilo v 16. století, kdy se zde těžilo stříbro, a pak ve 20. století, kdy stříbro vystřídal uran. Jednou s nejvýznamnějších památek upomínajících na bohatou hornickou minulost zdejšího regionu je štola č. 1. Tu vyrazili horníci v letech 1952 – 1953.  V roce 2005 přešla pod správu Karlovarského kraje a pracovníci sokolovského muzea se pak zasloužili o to, aby se důlní dílo mohlo otevřít veřejnosti. Památka je pro veřejnost otevřena až do 30. října. Nezapomeňte prosím na to, že z bezpečnostních důvodů je kapacita štoly omezena na 25 návštěvníků. U výprav nad 10 osob je potřeba si prohlídku předem telefonicky zarezervovat.

O něco dříve se pak uzavře bývalý cínový důl Jeroným, a to konktrétně již 15. října. Podle odhadů bylo z dolu u zaniklé obce Čistá za celou jeho historii vydolováno asi 500 až 700 tun cínu. Ačkoliv nebyl nikdy tak bohatý a věhlasný jako jiné doly v okolí, na rozdíl od nich si zachoval svojí původní podobu. V jeho centrální části se nacházejí impozantní komory ze 16. století, jež dosahují až třicetimetrové délky a osmimetrové výšky. Na řadě míst jsou rovněž patrné stopy po někdejším dobývání cínu. V současné době je realizována rozsáhlá a nákladná rekonstrukce hornické památky, která ovšem nebrání její návštěvě. I zde platí omezení pro počet účastníků prohlídek. Návštěva dolu je zároveň možná pouze pro osoby s dobrou fyzickou kondicí a pro děti od 5 let.

Potřebné informace o obou památkách, které jsou unikátním svědkem hornické kultury a dovednosti našich předků, najdete na internetových stránkách Muzea Sokolov.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru