Boston si Danielu vybral jako sedmou v pořadí. Foto: archiv Daniely Pejšové
Karlovy Vary

Teplice – Poprvé se na led postavila, když jí bylo 6 let. Dnes se 22letá hokejistka Daniela Pejšová z Teplic chystá na svůj odlet do amerického Bostonu, kde bude hrát v PWHL. To je ženská obdoba nejvyšší NHL.


„K hokeji mě přivedl taťka – dřív hrál hokej, potom i trénoval. Starší brácha taky hrál hokej, takže já jsem do toho taky tak spadla. Začínala jsem v Mostě, kde jsem byla asi jednu sezónu, a pak jsem přešla do Bíliny,“ svěřila se na úvod Daniela Pejšková.

Její maminka z toho, že má dcera hrát mužský sport, nebyla ze začátku příliš nadšena. „Když byla s taťkou a bráchou na jednom turnaji a viděli tam právě hokejistky, tak jedna taková slečna šla před mamkou, a tak si jako uflusla… Takže mamka řekla, že nechce, abych hokej hrála, ale teď už mě podporuje,“ popsala veselou historku s úsměvem mladá hokejistka.

2510danka2 113f2

Radost z bronzové medaile na Mistrovství světa v roce 2023. Foto: archiv Daniely Pejšové

Kromě tréninků se základnou chodila na led i s krasobruslařkami. „Podle taťky jsem byla takový antitalent na to bruslení, tak mě dal ke krasobruslařkám, aby mě naučily bruslit, ale zůstala jsem u toho hokeje,“ rozpovídala se o začátcích Daniela. S kluky hrála až do 16 let a od 10 do 15 let ještě s děvčaty v Roudnici nad Labem. „Měla jsem opravdu velký štěstí na kluky v týmu tady v Bílině, že mě brali mezi sebe, vyrůstala jsem s nimi až do juniorů. Kluci mě brali skvěle, trenéři taky a za to jsem vděčná,“ shrnula obránkyně.

Její následná kariéra pokračovala ve Švédsku, odkud přišla nabídka strávit tam dva měsíce. „Když přišla během sezóny nabídka, během dvou dnů jsem se stěhovala do Švédska, mamka to obrečela, taťka mi naopak pomalu balil kufr, těšil se, že si tady ten život zkusím. A já jsem se hrozně těšila, vůbec jsem si nepřipouštěla, že by tam mohly být nějaký problémy – jako bála jsem se, anglicky jsem tehdy rozuměla, ale moc jsem nemluvila. Musím říct, že tím, že jsem šla do Švédska, dalo mi to víc než jen, že jsem se zlepšila v hokeji. Samozřejmě jsem se musela naučit vařit a prát, ale naštěstí jsem okolo sebe měla skvělé lidi, kteří mi pomohli. Bylo tam i pár Češek, ty mi vysvětlily, jak to tam chodí,“ řekla hokejistka s tím, že nakonec ve Švédsku zůstala 5 let.

2510danka4 ed95a

2510danka5 58cb0

Ve Švédsku získala Daniela se svým týmem Titul v letech 2023 a 2024. Foto: archiv Daniely Pejšové

Teď nadějnou hokejistu čeká nová etapa. V pondělí 11. listopadu odlétá do Bostonu. Minulý rok se založila nová profesionální liga PWHL a proběhl i první draft. „Celý minulý rok jsem to sledovala, koukala na zápasy a je neskutečný, co z toho vzešlo na to, že to vymysleli takhle rychle. I jakou to má podporu od sponzorů, fanoušků a jak je to to sledovaný. Během sezóny jsem se začala zajímat, jestli bych to mohla zvládnout, jestli se třeba můžu přihlásit do draftu, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout. Potom mě kontaktoval jeden agent, s tím, že by mě rád zastupoval. Tak jsme se pak rozhodli, že se přihlásím do draftu, a nakonec to vyšlo,“ uvedla Pejšová, kterou si Boston vybral jako sedmou v pořadí.

2510danka3 0350e

Daniela reprezentovala Českou republiku na Euro Hockey Tour Liberec 2024. Foto: archiv Daniely Pejšové.

Obránkyně si nyní shání v Bostonu bydlení. „Mě vždycky zajímaly nové věci, ráda je objevuji, tak se těším na americkou kulturu, jak to tam chodí a těším se celkově na život tam. Slyšela jsem hodně názorů, tak jsem zvědavá,“ řekla s dojetím hokejistka.

dolomity fed44

Daniela ve svém volnu ráda cestuje a poznává nové věci. Dovolená v Dolomitech. Foto: archov Daniely Pejšové

Mladá sportovkyně má v hokeji ještě vše před sebou, přesto už teď myslí na budoucnost. „Myslím i na život po hokeji a stále se snažím zůstávat nohama na zemi, udržet si svůj osobní život, přestože hokej je teď pro mě všechno. Ale nebude věčný, tak se chci soustředit i na život po ukončení sportovní kariéry. Ráda bych zůstala v hokejovém dění, ale mám i jiné plány, ty ale zatím nebudu prozrazovat,“ dodala na závěr.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru