Ilustrační foto
Karlovy Vary

Národní památkový ústav aktuálně uspěl v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP 3.1) s dalšími čtyřmi projekty s celkovým rozpočtem přesahujícím 530 milionů Kč., v loňském roce pak se šesti

projekty převyšujícími celkovou částku 619 milionů Kč. Celkem 85 % způsobilých výdajů je přitom hrazeno z prostředků EU. „Národní památkový ústav již v minulosti dokázal, že umí památky navracet do života. Jsem velmi ráda, že díky obnově budeme moci nabídnout návštěvníkům nejen lepší komfort a služby, ale také jim budeme moci představit objekty či jejich části, které nebylo dosud možné prezentovat z důvodu havarijního stavu způsobeného zátěží z minulosti,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Hlavním cílem projektu Státní zámekTelč – Růže Vysočiny je zachování, ochrana a žádoucí rozvoj této významné památky UNESCO. Specifickým cílem je pak především památková obnova zámku. Vznikne zde nová prohlídková trasa Pivovar s depozitářem a dojde k vybudování nové expozice zámeckého muzea. Rozpočet projektu přesahuje částku 211 mil. Kč. Předmětem projektu Hrad Karlštejn – klenot české země je rehabilitace a obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor císařského paláce a východní části hradního purkrabství. Tyto nové prostory budou veřejnosti zpřístupněny a počítá se zde s otevřením nových expozic (např. pro Karlštejn typické téma vinařství). Projekt počítá rovněž s vybudování moderního návštěvnického centra. Rozpočet projektu činí necelých 95 mil. Kč. Dlouhodobé nevhodné využití hospodářského dvora v minulosti a úplná absence údržby vedly k postupné devastaci a současnému havarijnímu stavu tohoto rozsáhlého objektu na státním zámku Zákupy. Po realizaci projektu Státní zámek Zákupy – obnova jižního křídla hospodářského dvora se obnovené prostory stanou důstojným zázemím expozice Cestování za Habsburků umístěné v bývalých konírnách. Ve druhém rekonstruovaném poschodí bude nainstalována atraktivní expozice Zapomenuté zámky, mapující památkové objekty, které v současnosti nejsou přístupné veřejnosti, nebo ve 20. století zcela zanikly. Projekt počítá s rozpočtem převyšujícím částku 117 mil. Kč. Památková obnova vybraných částí zámeckého areálu s velkým podílem restaurování, obnova objektů v romantickém parku a vytvoření návštěvnické infrastruktury jsou hlavními cíli projektu Zámek Uherčice – šlechtické sídlo jako divadelní scéna. Zřízeny zde budou nové expozice i prohlídková trasa, bezbariérový přístup a odpovídající technické i technologické zázemí. Obnova státního zámku Uherčice je vyčíslena na téměř 113 mil. Kč. Národní památkový ústav v současné době usiluje o další finanční prostředky z EU na obnovu památek ve své správě v předpokládané výši převyšující 270 mil. Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru