Foto zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Hejtmanka Jana Vildumetzová se v úterý sešla s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem, aby s ním projednala další osud kremačních služeb v krajském městě.

"Chtěla jsem vědět, proč město nenechalo opravit starou kremační pec, nebo nepořídilo novou, a raději nechá převážet zesnulé do krematoria poblíž Chomutova. To je z mého pohledu nepřijatelné, protože pro pozůstalé je to velmi citlivé a jen těžko se smíří s myšlenkou, že k žehu dojde mimo město, mimo Karlovarský kraj. Nehledě na to, že se náklady pro pozůstalé navýší zhruba o 1 tisíc korun," uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Schůzky se zúčastnila i současná provozovatelka krematoria, která by dokonce byla ochotna vzít si úvěr na opravu či pořízení nové pece za podmínky, že od města dostane řádnou nájemní smlouvu na předem dané období. "Reakce pana primátora mě velmi překvapila. Město podle něj systém zavedený před rokem, tedy odvoz zesnulých do krematoria u Chomutova, nechce měnit, nadále krematorium v Karlových Varech nehodlá mít, protože je v zastavěné části, v intravilánu, a navíc primátor nemá žádné stížnosti občanů na odvozy zesnulých a všichni jsou spokojeni," řekla hejtmanka.

Výhledově by Petr Kulhánek nebyl proti tomu, aby se postavilo nové krematorium na jiném místě. "Musím říci, že tento postup vedení města mě doslova šokoval. Nejprve mělo zajistit opravu nebo výměnu kremační pece, aby mohla nadále fungovat, a teprve pak uvažovat o realizaci nového krematoria. Denně se na mě lidé obracejí a chtějí, abych v tom něco udělala. V každém kraji je krematorium, měl by jím disponovat i Karlovarský kraj a je velkou ostudou, že to město nechalo dojít až do tohoto stavu, kdy je pec mimo provoz. Se situací seznámím kolegy v Radě kraje a oslovím i všechny starosty. Budu chtít znát jejich názor na budoucnost krematoria v Karlových Varech, které slouží od roku 1933 nejen obyvatelům města, ale také dalších měst a obcí," uzavřela Jana Vildumetzová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru