Jaroslav Svěcený během festivalu zahraje i na několikero unikátních houslí. Jedněmi z nich budou i housle z roku 1813, kterým se přezdívá Stradivarky Francie. Foto: jip
Zajímavosti

Klášterec nad Ohří – Přípravy vrcholí. V úterý 9. července bude zahájen jubilejní ročník prestižního letního festivalu Klášterecké hudební prameny. Až do neděle 14. července si posluchači mohou vybrat z palety koncertů klasické, populární, jazzové, swingové i etnické hudby. Všechny koncerty se konají na nádvoří kláštereckého zámku, který se nachází na levém břehu řeky Ohře a je obklopen nádherným anglickým parkem.

„Vzpomínám na moment, když jsem před 21 lety přijel do Klášterce a začal zjišťovat, jak tady funguje kultura. Nezáleží na velikosti města, když chcete připravit perfektní festival, ale na lidech. A já musím poděkovat představitelům města, že máme jejich podporu po celou dobu,“ vysmekl poklonu představitelům města hudebník Jaroslav Svěcený. Připomněl, že za dobu trvání festivalu může sledovat, jak se postupně zvelebuje zámek i jeho okolí. Pokud by festivalu nepřálo počasí, jednotlivé koncerty se přesunou do sálu zrekonstruovaného kulturního domu.

Během dvaceti let si festival vybudoval vysoké renomé a Jaroslava Svěceného, který je také uměleckým ředitelem festivalu, těší, že na jubilejním ročníku vystoupí řada hudebních legend. Hned v prologu festivalu, tedy dnes, vystoupí Kvarteto V4, kde hrají mezinárodně ostřílení interpreti ze všech zemí Visegrádské čtyřky. „Součástí tohoto kvarteta je i rodák z Klášterce Tomáš Krajbich, který si již vydobyl renomé,“ podotkl Jaroslav Svěcený.

O den později, tedy ve středu 10.7., vystoupí legenda operního světa, sopranistka Gabriela Beňačková ZDE s barytonistou Jakubem Pustinou ve speciálním festivalovém programu. Tato operní diva se vrací na festival po mnoha letech a její koncert je hudbymilovným publikem nesmírně očekáván. „Gabriela Beňačková se letos loučí s koncertní činností, má za sebou obdivuhodnou kariéru,“ připomněl Jaroslav Svěcený.

Jedním z vrcholů festivalu bude koncert neméně světově proslulé operní pěvkyně Evy Urbanové. Její vystoupení je naplánováno na čtvrtek 11.7. Za doprovodu Moravského klavírního tria přednese celou paletu českého a světového repertoáru.

V pátek 12.července zazní Slavnostní koncert k 20. výročí festivalu, v jehož průběhu postupně vystoupí vynikající interpreti, kteří již v minulosti na festivalu koncertovali: kytarista Lubomír Brabec, barytonista Filip Bandžak, violista Karel Untermüller, akordeonista Ladislav Horák, saxofonistka Žaneta Pelcová a klavíristka Lucie Karlová. Průvodcem tohoto multižánrového galavečera bude Jaroslav Svěcený.

Sobotní večer, 13.7., bude doslova nabitý nádhernou hudbou Antonia Vivaldiho. Zazní jeho nejznámější instrumentální koncerty včetně Čtvera ročních dob. Ve speciálně vytvořeném průvodním slovu se autorsky a herecky představí renomovaná členka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková. Nedělním epilogem bude společný koncert  mladých interpretů, absolventů houslových kurzů s Jaroslavem Svěceným a klavíristkou Lucií Karlovou. „Každý rok se v rámci festivalu vedu houslové kurzy pro mladé hubníky ve věku od sedmi do sedmnácti let. Jsem rád, když můžeme přivést mladou generaci ke klasické hudbě,“ vysvětluje populární houslista.

Vstupenky na jednotlivé koncerty si můžete pořídit online, případně přímo v pokladně Zámku Klášterec nad Ohří. Koncerty začínají v 19 hodin, vstupné je v rozmezí 100-450 korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru