Galerie Green House v Karlových Varech zve na výstavu obrazů plzeňského malíře Pavla Janouškovce
Pavel Janouškovec v ateliéru (Foto: Jaroslav Vogeltanz©2021)
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V termínu od 12. července do 12. září 2021 představí Galerie Green House v Karlových Varech výstavu obrazů plzeňského malíře, grafika a fotografa Pavla Janouškovce (*1961).

„Pro svoji letošní samostatnou výstavu z cyklu výstav „Sekvence času“, vybral Pavel Janouškovec převážně nová díla vznikající v období let 2020 a 2021, která vznikla v rámci "covidové" izolace, kdy pandemie zcela ochromila chod naší společnosti, stagnoval pohyb ve městech, ale příroda tvořila dál své proměny barev a světla v čase, jako by se jí problémy civilizace netýkaly, jela si dál svým rytmem ročních období a přinášela tak autorovi v tomto čase sociální izolace nevyčerpatelný zdroj inspirace a námětů pro jeho tvorbu. Nicméně neočekávejte krajinomalbu striktně kopírující realitu, jde o analogické zachycení barevných tvarů vyplývajících z reálné přírody, v nichž se neuplatňuje logika běžného vnímání, ale jen určité zákonitosti barev a tvarů.

Tato díla vytváří iluzivní prostor umožňující širokou interakci s divákem, kdy autor prostřednictvím svých děl zobecňuje řád přírody, přičemž neoslabuje emocionální působivost i vícevýznamovost znaků obrazu. Každý obraz je jiný a neopako-vatelný, přesto je poznat ruka autora, která svým nezaměnitelným rukopisem, svojí poetikou a schopností pracovat s naší myslí nám poskytuje prostor k zamyšlení.“
řekla nám kurátorka Mgr. Petra Janouškovcová.

O autorovi:

Pavel Janouškovec, (*1961) v Plzni,
Malíř, grafik, fotograf. Autor žije a tvoří v Plzni.

Studoval v letech 1977 – 1983 v ateliéru akademického malíře Jaroslava Šindeláře a Jiřího Patery.

Autor od roku 1984 pravidelně vystavuje na celé řadě samostatných výstav nejen v České republice, ale i v zahraničí (USA, Belgie, Holandsko, Německo atp.), dále také na celé řadě skupinových výstav jako například: Pocta Vincentovi, Klatovy (Galerie U Bílého jednorožce, červenec-srpen 1990), International Group Exhibition, Brunssum, Holandsko (1993, 1995), Euro - Arts 99, Schimveld, Belgie (1999 - cena za malbu), Kolorismus, Jiří Patera a jeho škola v Plzni (Galerie města Plzně září-říjen 2003), Mezinárodní výstava akvarelů v Indonésii (2021 – 3.cena v kategorii abstraktních akvarelů) atd.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru