Vyděrač posílal rodině výhrůžné dopisy, na její pozemek hodil i lahev s ohořelou látkou
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Karlovy Vary

Sokolovsko - Na začátku roku 2017 oznámil muž žijící v jedné z obcí na Sokolovsku, že na pozemku svého domu našel výhružný dopis, ve kterém po něm neznámá osoba žádá finanční hotovost ve výši 20 tisíc korun a pokud mu je neposkytne, něco vážného se stane. Toho času se však jednalo o jediný případ a další výhružky ze strany neznámé osoby nepokračovaly.

Po jednom roce však dopis s obdobným zněním našel majitel domu na svém pozemku znovu. Majitel domu na to, aby odevzdal finanční hotovost, nepřistoupil a o pár dní později nalezl další dopis. A takto to pokračovalo ještě v dalších šesti případech, ve kterých neznámá osoba žádala i částku 30 tisíc korun.

Podle textu se jednalo o muže, který v dopisech uváděl, že si je vědom toho, že má majitel domu auto i děti, kterým může ublížit a navíc do dopisů dával podmínku, že to muž nesmí oznámit na policii. Jednou dokonce nechal neznámý muž na pozemku domu skleněnou láhev, ve které se nacházel ohořelý kus látky.

Kriminalisté i vzhledem k závažnosti případu prováděli rozsáhlé prověřování za využití operativně pátracích prostředků. Podařilo se jim zjistit, že zmíněnou neznámou osobou by mohl být sedmapadesátiletý muž ze Sokolovska. V tom je pak utvrdilo i znalecké zkoumání zajištěné láhve.

Mimo to měli kriminalisté také zajištěny veškeré dopisy a podařilo se jim během prověřování zajistit pro porovnání i dokumenty, které psal zmíněný sedmapadesátiletý muž. Na základě zjištěných skutečností pak vydal státní zástupce předběžný souhlas se zadržením.

O několik dní později se pak kriminalistům podařilo muže zadržet a provést s ním patřičné úkony. Zadržený muž uvedl, že začal psát dopisy vzhledem ke své finanční tísni a když uváděl, že může rodině ublížit, myslel si, že mu peníze předají. Po konzultaci s Okresním státním zastupitelstvím v Sokolově byl muž propuštěn na svobodu.

Kriminalisté sedmapadesátiletého muže obvinili ze spáchání přečinu vydírání, za který mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na čtyři léta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru