V Ostrově budou třídit bioodpad. Po městě rozmístí hnědé popelnice a kontejnery
Ilustrační foto
Karlovy Vary

Ostrov - v průběhu měsíce května jsou a budou po městě Ostrov a místních částech rozmístěny hnědé popelnice a kontejnery na biologicky rozložitelný komunální odpad (dále BRKO) o objemech 120 l, 240 l a 1100 l. Je to další služba města pro jeho občany. Tato služba je zcela zdarma, hrazena bude z rozpočtu města.

Tímto krokem nejen, že plní město Plán odpadového hospodářství města, zákon o odpadech, ale také se snaží pomoci snížit množství směsného komunálního odpadu (dále SKO) v černých popelnicích a kontejnerech. Tím, že budou občané města poctivě třídit, sníží množství SKO a mohou tak i snížit četnost vývozu či objem nádoby a tím ušetřit své finance.

Tato služba je především pro obyvatele bytových jednotek. Nicméně na základě ankety z roku 2015 vyplývá, že i někteří „domkaři“ by rádi těchto služeb využili. Město předpokládá, že ti, co mají své kompostéry nebo dostali zdarma kompostér od města, již nebudou potřebovat využívat nádob na BRKO. Přesto bude-li mít některý z obyvatel rodinného domu zájem o nádobu, nechť si o ni nejlépe písemně přes e-mail požádá na MěÚ Ostrov u Bc. Niederhafnerové (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo 354 224 918).

Svoz BRKO bude prováděn 1x týdně od 1. dubna do 30. listopadu. Je velice důležité, aby lidé do hnědých nádob odkládali opravdu jen to, co tam patří. BRKO bude odváženo do kompostárny, takže se bude moci v budoucnu využít jako hlína či kompost. Pokud bude znečištěn jiným odpadem, musí se vše odvézt na skládku a to službu nejen prodraží, ale také se zbytečně ochudí o zdroj na kvalitní kompost. Proto vedení města apeluje, aby lidé odhazovali do nádob jen to, co tam patří.

Na každé hnědé nádobě je umístěn soupis odpadu, který tam lze odkládat. V případě, že se bude opakovaně vyskytovat v nádobách odpad, který tam nepatří, bude nádoba stažena. Nádoby jsou umístěné vždy na stanovištích nádob na SKO, v některých případech u separovaného odpadu (to hlavně v místních částech). Nádoba není určena pouze pro jeden dům (čp), ale pro všechny, kteří mají na daném stanovišti nádoby na SKO (černé nádoby).

Co patří do hnědého kontejneru?

odpady z domácností – to znamená zbytky a slupky ovoce i zeleniny, zeleninová nať, jádřince, pecky z ovoce, pečivo, vaječné a ořešné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, papírové kapesníky, zbytky vlasů a vousů, popel ze dřeva
odpady ze zahrady – tím se rozumí posekaná tráva, listí, větvičky, drny, trus býložravých hospodářských zvířat, stará zemina i hlína z květináčů, piliny, hobliny, kůra, plevele, dřevní štěpka, spadané ovoce, seno, sláma, košťály i celé rostliny.

Co nepatří do biologického odpadu?

Biologický odpad není produktem živočišného původu. Je také nutné dát pozor, aby bioodpad nebyl nebezpečnou látkou nebo s ní nepřišel do kontaktu. To znamená, že do hnědých popelnic nepatří:

· kosti, maso a kůže

· mrtvá těla zvířat a jejich extrementy

· plasty, sklo, sutě a kameny

· chemické látky a jejich obaly

· pytlíky z vysavače

· cigarety

· textil

· jednorázové pleny

· omáčky, pomazánky, vařené těstoviny a jedlé oleje.

(Měú Ostrov)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru