Je rozhodnuto: Matriky v malých obcích se rušit nebudou
Foto: Krajský úřad Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - K plánovanému rušení matričních úřadů, které zvažovalo Ministerstvo vnitra ČR, nakonec nedojde. Každá obec navíc bude moci sama zvážit, zda si tuto agendu bude chtít ponechat a nadále ji vykonávat. Dohodli se na tom dnes předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) František Lukl a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s ministrem vnitra Lubomírem Metnarem za přítomnosti premiéra Andreje Babiše.

„Mám z výsledku našeho jednání velmi dobrý pocit, pan premiér i pan ministr vyslyšeli požadavky starostů, tedy Svazu měst a obcí, a akceptovali návrh předsedy Svazu Františka Lukla. Děkujeme za toto rozhodnutí, které je dalším důkazem partnerského přístupu vlády k územním samosprávám,“ uvedla Jana Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje.

Dojde tak pouze ke změně financování tohoto výkonu státní správy. „Stát už nebude platit za matriční úkony paušálně, ale půjde o úhradu za výkon,“ upřesnil František Lukl, předseda SMO ČR a starosta Kyjova. Rušení matrik se mělo týkat původně asi čtyř stovek obcí v České republice, kde vykazovali ročně velmi nízký počet matričních úkonů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru