Evakuace kempu v Lokti: Vodák přinesl do kempu nevybuchlou munici, kterou našel ve vodě
3x foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Loket - V pátek 3. srpna v odpoledních hodinách oznámil policistům v Lokti muž z místního kempu, že se v řece nacházel nějaký náboj. Jeden z vodáků jej měl vytáhnout z vody a přinést do kempu.

Na místo vyjela policejní hlídka, která po příjezdu zjistila, že se jedná o střelu válcovitého průměru o velikosti 50 cm na délku a průměr 10 cm. "Mělo se jednat o dělostřeleckou střelu. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice," uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Do příjezdu pyrotechnika policisté místo nálezu a jeho okolí střežili, aby nedošlo k manipulaci s nevybuchlou municí. "Z kempu bylo evakuováno zhruba 200 osob. Další přijíždějící vodáci byli informováni o situaci a poučeni, že mají sjíždět řeku u druhého břehu nebo vyložit své věci u břehu a na chvíli kemp opustit," dodala Kateřina Krejčí. Také cyklisté na blízké cyklostezce, která vede kolem řeky na Svatošské skály, byli informováni o situaci a požádáni, aby vyčkali nebo zvolili jinou trasu.

070bomba

Pyrotechnik po svém příjezdu a ohledání munice potvrdil, že se jedná o dělostřeleckou střelu. Munici zajistil a odvezl jí k likvidaci. Zhruba po dvou hodinách se evakuované osoby mohly vrátit zpět do kempu a nadále si již nerušeně užívat táboření.

Manipulování s nalezenou municí může být velmi nebezpečné. Není tedy na škodu, připomenout si několik preventivních rad.

Jak se zachovat při nálezu munice?

• s municí nikdy nemanipulovat
• vyrozumět ihned policii
• zajistit nález tak, aby k němu nebyl přístup
• naleznou-li munici děti, vyrozumí o nálezu policii nebo dospělou osobu (rodiče, učitele, příbuzný)

Co se děje na místě nálezu?

Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl znemožněn přístup dalším osobám.

Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.

V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech se odvážejí na bezpečné místo, kde jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů.

0708bomba3

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru