V čem jezdily naše hlavy státu? Prezidentský vlak bude na karlovarském nádraží k vidění už dnes
Unikátní prezidentský vlak míří do Karlových Varů. Foto: Martin Harák
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Prezidentský vlak si můžete prohlédnout na tzv. horním nádraží v Karlových Varech, a to v pondělí 13. srpna od 13 do 18 hodin a v úterý 14. srpna od 10 do 18 hodin, vstup je zdarma. O unikátním prezidentském vlaku jsme již psali ZDE.

Akce se koná u příležitosti 100 let vzniku Československé republiky. Nejstarším vozem v soupravě je salónní vůz původně dodaný pro cesty následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Dalším unikátem je salónní vůz Aza 080 prezidenta T. G. Masaryka. Ten ho obdržel jako dar ke svým 80. narozeninám v roce 1930 a od té doby ho využíval k cestám po republice i do zahraničí.

Poslední salónní vůz byl ČSD dodán v 60. letech 20. století jako součást nových vlaků pro státní představitele. Uvedený vůz využívali prezidenti Ludvík Svoboda a Gustáv Husák a později ho pro své cesty využili i další představitelé Československa a ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru