Do Karlových Varů míří unikátní Prezidentský vlak
Foto zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Unikátní "Prezidentský vlak", jehož součástí budou mimo jiné tři salónní vozy československých prezidentů, přijede ve dnech 13. - 14. srpna 2018 na tzv. horní nádraží v Karlových Varech. Veřejnost bude mít možnost si první den od 13 do 18 hodin a druhý den v době od 10 do 18 hodin prohlédnout soupravu, kterou kdysi cestoval první československý prezident T. G. Masaryk.

Projekt připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s národním dopravcem - Českými drahami a se Železnicemi SLovenské republiky u příležitosti 100. výročí založení Československa. „Velmi jsem usilovala o to, aby „Prezidentský vlak“ mohli vidět i lidé v Karlovarském kraji a jsem ráda, že se to nakonec podařilo. Chceme, aby si výstavu prohlédli nejen rodiče s dětmi a další zájemci, ale ve spolupráci s Českými drahami bude také vypraven zvláštní vlak, který až k „prezidentské soupravě“ doveze zdarma seniory z našich krajských domovů a seniorských klubů, kteří se o expozici zajímají,“ vysvětlila hejtmanka Jana Vildumetzová.

Nejvýstavnějším vozem bude salónní vůz Aza 86 z roku 1909 pocházející z Ringhofferovy továrny v Praze na Smíchově, který má ještě rakousko-uherskou historii, neboť byl vyroben pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho rodinu. Druhým salónním vozem je vůz Aza 80 speciálně vyrobený pro prezidenta T. G. Masaryka k jeho osmdesátým narozeninám v březnu roku 1930. Třetí vůz zařazený do „Prezidentského vlaku“ byl vyroben pro prezidenta republiky Ludvíka Svobodu ve vagónce v Görlitz v tehdejší NDR v roce 1968. Součástí soupravy budou i další doprovodná kolejová vozidla a v jejím čele pojede parní lokomotiva.

Dopravcem „Prezidentského vlaku“ budou České dráhy. „Jako národní dopravce chceme široké veřejnosti připomenout, že železnice hrála v historii samostatné československé republiky velice významnou roli. Proto jsme se stali partnerem tohoto atraktivního projektu a zároveň do něj vložili i své dlouholeté zkušenosti. Postaráme se o samotnou jízdu vlaku po republice a zároveň rozšíříme soupravu o Masarykův salónní vůz, který je ve vlastnictví Českých drah,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

„Prezidentský vlak“ se představí veřejnosti v České republice i na Slovensku do počátku září 2018. Souprava kromě Prahy, Brna, Bratislavy a Košic dále přijede do Zlína, Olomouce, Pardubic, Plzně, Karlových Varů nebo do Chomutova.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru