Jednodenní chirurgické operace si pacienti ostrovské nemocnice oblíbili
Foto: Nemocnice Ostrov
Karlovy Vary

Ostrov - Zájem o plánované operace jednodenní chirurgie a ortopedie v Nemocnici Ostrov roste. Loni chirurgové odoperovali přes 700 lidí, což je o 150 více, než v předchozím roce, kdy projekt jednodenní chirurgie nemocnice spustila.

Mnohem větší nárůst je v rámci této operativy patrný ve srovnání s léty, kdy se zde operovalo v rámci všeobecné chirurgie. V rámci jednodenní ortopedie, kterou nemocnice nabízí již od roku 2009, pak lékaři mají za sebou 2000 operací, což představuje meziroční růst o 200 výkonů. Zájem o naplánované zákroky spojené s pouze jednodenním pobytem v nemocnici se zvyšuje i v letošním roce.
Pacienti se více objednávají na podzim a v zimě, větší šance získat vyhovující termín je tak na jaře a v létě. Lékaři se zaměřují na méně invazivní zákroky, ve kterých získali maximální zručnost.

Chirurgické centrum je zaměřeno na laparoskopické operace žlučníku, tříselných kýl, slepého střeva, srůstů v dutině břišní, laparoskopické operace některých břišních kýl a podobně. Objednaný pacient se do nemocnice zpravidla dostaví ráno v den operace a dle typu výkonu a pooperačního průběhu je většinou propuštěn druhý den, v některých případech i týž den ve večerních hodinách.

Zázemím je lůžková stanice s jedno až čtyřlůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením, plně vybavenými pro pohodlný pobyt, především však s možností pooperačního monitorování vitálních, životních funkcí, s nepřetržitou přítomností ošetřujícího personálu. Operuje se na sálech, které splňují nejpřísnější kritéria pro laparoskopické a artroskopické výkony.

„Dnes již mohu říci, že rozhodnutí zaměřit se na tento chirurgie, tedy jednodenní chirurgii, bylo správné. Jsme jedni z mála, kteří tyto zákroky na Karlovarsku provádí. Díky vysokému počtu operací jsme v tom velmi dobří, což se nám ukazuje jako zpětná vazba od pacientů,“ říká ředitel nemocnice František Werner. Lidé by se podle jeho slov neměli bát poradit se se svým lékařem a potřebný zákrok v nemocnici domluvit a naplánovat.

Klíčovou výhodou jednodenní chirurgie a ortopedie je skutečnost, že větší část pooperační doby stráví nemocný doma, ve známém prostředí a se svými blízkými „Při jednodenní chirurgii lékař není rozptylovaný akutními chirurgickými zákroky. Stejně jako zdravotní sestra má i chirurg čas pouze na pacienta a nemusí od něj odbíhat. Tento stav samozřejmě pomáhá hlavně pacientům. Ti vidí kolem sebe lidi, kteří se starají jen o něj,“ doplňuje František Werner.

V Nemocnici Ostrov je vedle funkční jednodenní ortopedie a chirurgie ještě vyhlášené psychiatrické oddělení, dále rehabilitační oddělení, interní oddělení, oddělení odlehčovací ventilační péče, následná intenzivní péče, dlouhodobá intenzivní péče, oddělení následné péče, gynekologická ambulance a další. Nemocnice je součástí skupiny Penta Hospitals CZ.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru