PRO ŽENY: Trápí vás inkontinence? V ostrovské nemocnici ji umí léčit
Foto: Nemocnice Ostrov
Karlovy Vary

Ostrov - V ostrovské nemocnici začali stresovou inkontinenci (úniky moči, pozn. red.) způsobenou nedostatečnou funkcí pánevních svalů léčit pomocí speciální fyzioterpeutické metody. Tento intimní problém trápí 20 – 30% žen v nižším věku, 30 – 40 % ve středním věku, ve vyšším věku se týká 40 -50 % žen. Úspěšnost léčby je v Ostrově v řádech měsíců velmi vysoká.

Svaly pánevního dna jsou velmi důležitou strukturou našeho těla. Nachází se hluboko v pánevní oblasti. Mají zásadní vliv na držení těla a na zpevnění jeho centra. Pánevní dno si můžeme představit jako pružnou houpací síť zavěšenou hluboko v pánvi. Zajišťuje správnou polohu orgánů malé pánve a pomáhá ovládat udržení moči a stolice. Normální svaly pánevního dna, tedy takové, které jsou zdravé a v kondici, se dokáží volně i reflexně stahovat a uvolňovat. Vnímání těchto svalů je většinou málo znatelné, či vůbec žádné.

V ostrovské nemocnici ji začala léčit fyzioterapeutka Jitka Kábrtová, speciální metodou s názvem Léčba dysfunkce pánevního dna, jejíž autorkou a školitelkou je PhDr. Ingrid Palaščáková Špringerová, PhD. Jedná se o konzervativní přístup při léčbě dysfunkcí pánevního dna a stresové inkontinence pomocí fyzioterapie.

„Jedná se o velmi intimní problém, se kterým se lidé většinou obávají a stydí svěřit i svému lékaři. Přitom jde o potíže, které velmi zhoršují kvalitu našeho života,“ uvedla Jitka Kábrtová. Dotyční se často dobrovolně vzdají svých koníčků, není jim příjemné chodit do společnosti, izolují se. Přitom je to zbytečné, úspěšnost fyzioterapie je velmi vysoká, většinou dochází ke znatelnému zlepšení již během 2 až 3 měsíců, pacientky odkládají inkontinenční pomůcky a vracejí se ke svým oblíbeným aktivitám. Samozřejmě, že je to velice individuální a důležitá je aktivní spolupráce s fyzioterapeutem a pravidelné cvičení.

„Při první návštěvě si v podstatě popovídáme. Odeberu podrobnou anamnézu, vysvětlím postup léčby a na modelu pánevního dna demonstruji anatomii pánevního svalstva, jak se chová dysfunkční a jak zdravé pánevní dno,“ popisuje Jitka Kábrtová.

Během další návštěvy vyšetří fyzioterapeutka pacientku per vaginam, tedy přes vaginu. Provádí se svalový test pánevního svalstva v leže na zádech v sedě i ve stoji proti gravitaci podobně jako u jiných svalů kdekoliv jinde na těle.

„Vyberu vhodnou cvičební pomůcku a stanovím cvičební program. Během dalších návštěv provádím kontrolu a upravuji cvičební program, zvyšuji zátěž a dle potřeby eventuálně doporučím náročnější cvičební pomůcku. Pokud je pánevní svalstvo velmi slabé, neschopné kontrakce, aktivujeme jej zpočátku pomocí elektrostimulace,“ dodává.

Předpis na fyzioterapeutickou léčbu pánevního dna do ostrovské nemocnice mohou předepsat lékaři urologové, urogynekologové, gynekologové, předpis k rehabilitačnímu lékaři, který předepíše fyzioterapii, může napsat i obvodní lékař. Jedná se o metodu hrazenou zdravotními pojišťovnami.

Případ padesátileté paní Kamily

Paní Kamila trpí již 20 let stresovou inkontinencí. K úniku moči zpočátku dochází například při poskočení, popoběhnutí, prudším pohybu, při sportu, ale i při kašli, smíchu či kýchnutí. První potíže pacientka zaznamenala již před 20 lety po porodu svého druhého dítěte. Věkem se potíže samozřejmě zhoršovaly. Pacientka zkoušela sama cvičit, nějaké cviky si našla na internetu, ale nepozorovala žádné zlepšení. Kamarádka jí doporučila operaci, kterou sama absolvovala. Ptala se na tuto možnost svého gynekologa, ten ji však operaci nedoporučil.

O léčbě inkontinence se dozvěděla úplnou náhodou v nemocnici v Ostrově, kam docházela na rehabilitaci pro bolesti zad. K únikům moči u pacientky dochází při běhání, poskočení, ale co ji trápí nejvíce, i při smíchu. Udává, že se velice ráda směje, ráda se baví, ale jít do společnosti, bez náhradního prádla už nebylo možné. Během odebrání anamnézy u pacienty, která měla potíže s bederní páteří, jsem zmínila téma inkontinence. Pacientka se svěřila se svými potížemi a okamžitě chtěla léčbu vyzkoušet. Její potíže ji nesmírně limitovaly, významně zhoršovaly její životní komfort.

"Nejprve jsme vyplnily dotazník, který doplňuje komplexní vyšetření a pomáhá stanovit stupeň inkontinence. Při další návštěvě jsem pacientku vyšetřila tzv. per vaginam, tedy přes pochvu. Pacientka trpěla druhým stupněm inkontinence. Sama byla při vyšetření překvapená, jak slabé má svaly pánevního dna. Doporučila jsem pacientce vhodnou pomůcku na cvičení a sestavila cvičební plán. Již po třech týdnech jsme při kontrolním vyšetření zaznamenaly poměrně slušné zlepšení a dle toho upravily cvičení. Pacientka byla velmi důsledná a velmi dobře spolupracovala. Dnes, kdy pacientka cvičí teprve necelé tři měsíce, má svaly pánevního dna ve slušné kondici, jak udává, nedochází u ní k únikům moči ani při běhání, při kašli nebo kýchnutí, ale co jí nejvíce těší, může se klidně smát a nemusí mít strach z úniku moči ve společnosti. Jak říká, je šťastná a nadšená," uzavřela příběh své pacinety Jitka Kábrtová.

(sin)

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru