Město Ostrov získalo odpadového Oskara
Foto zdroj: Město Ostrov
Karlovy Vary

Praha - 31. května pořádal Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR seminář „Odpadové hospodářství obcí ČR“.
V prvním bloku účastníci diskutovali o vývoji nakládání s komunálními odpady v ČR i EU, druhý blok byl pak zaměřen na snižování produkce směsných odpadů v obcích a městech. Na závěr semináře proběhlo vyhlášení výsledků 4. ročníku Odpadového Oskara a prezentace výsledků oceněných měst a obcí.

Akce proběhla ve spolupráci s neziskovou organizací Arnika, která se zaměřuje na ochranu životního prostředí. Spolek Arnika letos počtvrté ocenil obce s nejnižší produkcí směsného komunálního odpadu do 150 kg na osobu za rok. Město Ostrov získalo v rámci Karlovarského kraje 1. místo v kategorii měst nad 5000 obyvatel, v rámci celé České republiky město získalo 4. místo (21 kvalifikovaných obcí). Odpadového Oskara převzala Petra Niederhafnerová, která má na starosti agendu odpadového hospodářství na Městském úřadu Ostrov.

Arnika hodnotila obce na základě dostupných vykázaných dat. Podmínkou kvalifikace do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu do 150 kg na osobu za rok. Jde o množství, kterého dosahují obce v sousedních vyspělých státech, jako jsou Rakousko a Německo. V České republice je průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. V Ostrově je toto množství 129,5 kg.

Vysoká produkce směsného odpadu je hlavním problémem v oblasti nakládání s odpady v ČR. Velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, a proto neplníme požadavky evropské legislativy.

„Budeme mít hodně práce s naplňováním cílů oběhového hospodářství, které letos v květnu schválil Evropský parlament. Abychom v roce 2025 dosáhli úrovně recyklace 55 %, bude nutné oproti současnosti vytřídit 1 milión tun komunálních odpadů. Oceněné obce už této úrovně často dosahují,“ říká odborník Arniky na odpadové hospodářství Milan Havel.
Jedním z cílů soutěže je starostům a veřejnosti ukázat, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné a co všechno je možné proto udělat. Čím méně vzniká směsného odpadu, tím méně je nutné rozšiřovat skládky nebo stavět zbytečné spalovny.

Na výsledcích Ostrova mají zásluhu především občané města – vedení města děkuje všem, kteří třídí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru